Top 10 lucruri interesante despre monede

Top 10 lucruri interesante despre monede
Invenția monedelor a revoluționat comerțul și lumea antică per ansamblu. Ele au o mare influență chiar și astăzi, în era digitalizării, a cardurilor bancare și a plăților online. În articolul de astăzi, îți prezentăm top 10 lucruri interesante despre monede.

Top 10 lucruri interesante despre monede

1. Obiceiul de "a da cu banul" datează din antichitate

Imediat ce primele monede au fost bătute în Imperiul Roman, tot atunci a apărut și obiceiul de "a da cu banul" pentru a lăsa soarta să decidă. Pe atunci, se spunea "vapor sau cap", referirea fiind la prova de vapor de pe o parte a monedei și la capul lui Iulius Cezar de pe cealaltă parte. 

2. Suntem mai fericiți când "dăm cu banul"

S. D. Levitt de la Universitatea din Chicago a făcut un studiu prin care a demonstrat faptul că oamenii care lasă soarta să decidă asupra unei chestiuni în care ei au dubii sunt mai fericiți. De ce? E simplu! Pentru că, în loc să îți asumi tu decizia și consecințele ei, lași destinul să decidă și, astfel, scapi de o povară de pe umerii tăi. 

3.  Câte monede există în lume?

Există 1 trilion de monede în circulație în întreaga lume, dintre care aproximativ 135 de miliarde de monede provin de la Euro. 

4. Cum faci bani din... monede?

Industria producerii monedelor valorează, doar în Uniunea Europeană, cam 13 miliarde de Euro și generează aproximativ 17 000 de locuri de muncă. 

5. Monede și vapoare

Se știe că marinarii sunt superstițioși. Ei bine, în timp ce un vas nou se construiește, ei îngroapă una sau două monede chiar în chila vaporului, ca să le poarte noroc. Acest obicei datează din Antichitate, din timpul primelor monede. 

6. Care este cea mai valoroasă monedă din lume?

O monedă ce datează din anul 1794, numită "Flowing Hair Silver Dollar", valorează 10 milioane de dolari. De ce? Pentru că a fost prima monedă din argint emisă de guvernul Statelor Unite și pentru ca sunt foarte puține pe piață astăzi. 

7. ...și cea mai puțin valoroasă din lume care este?

2000 de monede numite tiyin la un loc valorează cam un cent. Aceasta este cea mai slabă monedă din lume și aparține Uzbekistanului. Este actuală, însă, desigur, aproape nimeni nu o folosește. 

8. 3 monede îți trebuie ca să te căsătorești în Roma!

Legenda italienilor spune că, dacă arunci o monedă în Fontana di Trevi, vei reveni în Orașul Etern. Dacă arunci două, vei reveni și vei găsi aici dragostea adevărată. Dacă arunci trei, vei reveni, vei găsi dragostea și te vei căsători aici! Ei bine, se pare că turiștii și localnicii aruncă ceva monede în această fântână. Anual, se strâng din fântână 1.5 milioane de Euro în monede, bani care sunt donați.

9. Partea feminină a monedelor

Deși suntem obișnuiți să vedem doar gravuri cu chipuri de bărbați pe monede, iată că avem și câteva femei care apar. Cele mai importante figuri feminine care apar pe monede aparțin unor regalități precum Cleopatra, Regina Isabella I a Spaniei și Ecaterina cea Mare a Rusiei. 

10. Superstiții de Anul Nou

Oamenii din toată lumea poartă de Revelion monede în buzunare. La momentul trecerii dintre ani, ei le zăngăne în buzunare pentru a le aduce noroc financiar. Se spune că monedele aruncate pe podea, pe mese și prin sertarele din casă în noaptea Anului Nou îți promit un an îmbelșugat. 

Interesant, nu? Ceea ce nu trebuie să uiți este că orice colecție de monede e la fel de valoroasă, indiferent că include sau nu monede antice, indiferent că tu crezi sau nu în superstiții. Colecția ta e cea mai valoroasă pentru ca este a ta. Iar noi, la Safe Albums, ne-am propus să te ajutăm să o păstrezi în cele mai bune condiții oferindu-ți cea mai largă gamă de albume pentru monede

 

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 17:00

0310051197 info@safealbums.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!