Evaluarea unei colecții de timbre - 2 reguli de bază

Evaluarea unei colecții de timbre - 2 reguli de bază
Evaluarea unei colecții de timbre este un procedeu util atunci când vrei să determini valoarea colecției tale sau, pur și simplu, dacă ai găsit prin lucrurile vechi ale familiei tale câteva albume cu timbre și vrei să le valorifici. 
Totuși, cum evaluezi o colecție de timbre dacă nu ai prea multe cunoștințe în domeniu? Îți spunem noi câteva lucruri valoroase în acest articol!

Evaluarea unei colecții de timbre

Prima regulă de bază în filatelie este următoarea: mai importantă decât vechimea timbrelor (mărcilor poștale) este raritatea lor. Astfel:
- dacă un timbru este foarte vechi, dar sunt extrem de multe exemplare ale lui în lume, nu valorează foarte mult.
- dacă un timbru nu este foarte vechi, dar sunt doar câteva exemplare ale lui în lume, atunci este posibil să valoreze foarte mult.
Aceste lucruri ți le poate spune un evaluator profesionist. Sfatul nostru este ca întotdeauna să ceri evaluări ale colecției tale de timbre de la cel puțin 2-3 evaluatori diferiți, pentru a determina valoarea colecției într-un mod cât mai realist. Aceasta este a doua regulă de bază.
De asemenea, poți găsi și tu indicii importante asupra valorii unei colecții, chiar dacă nu te pricepi deloc la filatelie. De exemplu, dacă colecția pe care ai moștenit-o tu este într-o mare dezordine, cu timbre rupte și pătate puse la un loc cu timbre nou-nouțe, fără nicio înșiruire logică, atunci cel mai probabil este o colecție de amator și nu valorează nimic. Dar dacă, în schimb, colecția ta este aranjată în albume și clasoare pentru timbre, dacă poți identifica acolo o structură logică, poate alături de niște cataloage de timbre, atunci e posibil să fie o colecție a cuiva care știa ce face și, astfel, e posibil să valoreze o sumă semnificativă. 
În linii mari:
- timbrele în stare proastă emise după 1920, precum și timbrele indiferent de stare emise după 1960 valorează aproape de zero (inclusiv cele din țări exotice, deoarece există foarte multe pe piață). Sunt și excepții, cum ar fi timbrele emise în țări care nu mai există astăzi (Yugoslavia, URSS etc.).
- timbrele românești neștampilate emise după 1970 valorează destul de puțin, la fel ca și timbrele românești ștampilate sau neștampilate emise între 1920-1960.
- ceva mai mult valorează timbrele românești emise înainte de 1920, indiferent că sunt ștampilate sau neștampilate. La fel, timbrele străine emise înainte de 1960. 
- colitele (timbrele cu margini) sunt evaluate mai scump, de regulă.
Acestea sunt niște indicații foarte generale, care se pot potrivi sau nu colecției tale. În orice caz, nu uita de cele două reguli de bază în evaluarea unei colecții de timbre:
- raritatea unei mărci poștale este mai importantă decât vechimea ei.
- evaluarea trebuie făcută de 2-3 evaluatori diferiți pentru un preț corect. 
Noi, echipa Safe Albums, sperăm că ți-am fost de ajutor cu aceste informații pentru evaluarea colecției tale de timbre!

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 17:00

0310051197 info@safealbums.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!