Discuri de vinyl de colecție - 100 ani de istorie

Discuri de vinyl de colecție - 100 ani de istorie
Discuri de vinyl și colecționarea lor - ce pasiune nobilă! Știai că sunt peste 100 de ani de când sunetele au început să fie înregistrate pe primele discuri de vinyl? Istoria s-a scris aproape sub ochii noștri (sau măcar sub ochii părinților și bunicilor noștri), iar în acest articol marca Safe Albums vom analiza aceste discuri colecționabile!
 

Discuri de vinyl de colecție - 100 ani de istorie


Iată istoria fascinantă a discurilor de vinyl de colecție:
 

1. Discurile cilindrice


Prima formă în care publicul s-a putut bucura de muzica înregistrată au fost discurile cilindrice. Informația era înregistrată pe exteriorul acestora și apoi ascultată la fonograf. Ce puteai asculta la un astfel de disc? Piese ale trupelor momentului, monologuri comice, solo-uri de instrumente, șlagăre vocale ale vremii - până în 2 minute de înregistrare pe un disc. Nu ai fi putut să asculți muzică clasică de orchestră, întrucât tehnologia vremii nu permitea înregistrarea complexă. Aceste discuri au fost folosite din 1890 până prin 1920. Dupa 1910, când au apărut discurile de 78 rpm, mai mult populația rurală mai folosea discurile cilindrice. 

Disc cilindric de colectie
Disc cilindric din anul ~1905. Sursa foto: collectors.com
 

2. Discurile de 78 rpm



Pentru următorii 60 de ani, cele mai întrebuințate pentru înregistarea și ascultarea muzicii au fost discurile de 78 rpm. În mod absolut fascinant, la început înregistrarea era realizată fără electricitate: cântăreții vocali și instrumentele cântau într-un horn, care transmitea sunetul la stilusul de înregistrare. Abia mult mai târziu a început să se folosească electricitatea în studioul de înregistrare. Apoi, au fost folosite microfoanele, ceea ce a făcut posibilă înregistrarea muzicii produsă de orchestre. Primele ritmuri de blues au fost înregistrate pe discuri în această perioadă - aceste discuri sunt foarte căutate de colecționarii din întreaga lume. Cât timp dura înregistrarea de pe un astfel de disc? Cam 2 minute.


Discuri de 78 rpm - Safe Albums
Discuri de colecție de 78 rpm
 

3. Discurile de 45 rpm


Discurile de 45 rpm au fost folosite până prin anii 1980. Durata lor de înregistrare era cam de 5 minute, deci trebuiau schimbate des. În această perioadă, marile piese de rock'n roll, cunoscute până astăzi, au fost înregistrate pe acest tip de discuri. Cu câteva excepții, aceste discuri nu valorează foarte mult, întrucât există un număr extrem de mare pe piața colecționarilor. 


Discuri de colectie de 45 rpm - Safe Albums
Discuri de colecție de 45 rpm



4. LP-urile 33 1/3

Aceste discuri de vinyl aveau capacitatea de a înregistra pe fiecare parte câte aproximativ 30 de minute, ceea ce înseamnă că inclusiv piese lungi simfonice puteau fi imortalizate. Pentru aproximativ 30 de ani, aceste discuri au fost folosite în paralel cu discurile de 45 rpm: LP-urile pentru albume și piese lungi, iar discurile de 45 rpm pentru single-uri. Cu mici excepții, nici acest tip de discuri cu durată mai mare nu valorează foarte mult pe piața colecționarilor. 

disc vinyl LP de 33 1/3 rpm - Safe Albums
Disc vinyl LP de 33 1/3 rpm din anul ~1960. Sursa foto: collectors.com



Ce a urmat? Bineînțeles, a urmat CD-ul, care a înlocuit treptat tot ce a însemnat disc de vinyl. Aceasta este istoria înregistrării muzicii. 

Tu ai o colecție de vinyluri? Cum păstrezi discurile tale în siguranță și protejate de căldură, umezeală și alți factori externi care le pot distruge? Noi, echipa Safe Albums, îți punem la dispoziție cele mai bune soluții de depozitare și păstrare a discurilor de vinyl, a LP-urilor și CD-urilor



 

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 17:00

0310051197 info@safealbums.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!