Istoria timbrelor în România
Prima marcă poștală din lume a fost emisă de Marea Britanie sub numele de "Penny Black" în 1840. După doar 18 ani, iată că și românii au tipărit primul timbru poștal gumat sub numele de "Cap de Bour". Acesta nu a fost doar primul timbru poștal din România, ci și din întreaga Europă Centrală și de Est.Prima Fabrică de Timbre din România a fost înființată în 1872 în București, o dată cu adoptarea Legii Timbrului. Așadar, a început producția în masă a timbrelor fiscale și a cărților poștale. Acestea aveau putere circulatorie universală.
Fabrica de Timbre a cunoscut epoca sa de aur începând cu anul 1918, când a început să printeze timbre și alte mărci de valoare pentru țări din toată lumea. În următorii ani, Fabrica de Timbre din România deja era unul dintre jucătorii internaționali de prim-rang în domeniul printării obligațiunilor, titlurilor de stat, acțiunilor și altor documente bancare. Specialiștii care lucrau aici erau școliți la universități de prestigiu din Austria, Franța și Marea Britanie, iar utilajele folosite reprezentau tehnologie de vârf la vremea respectivă.
Decăderea industriei timbrelor în România
O dată cu venirea comunismului, investițiile în industria timbrelor s-au micșorat foarte mult, iar clienții externi s-au retras. Fabrica de Timbre din București a intrat în perioada de decădere. După abolirea comunismului în 1989, s-a încercat revitalizarea acestui domeniu, însă dezvoltarea poștei electronice a prins avânt în detrimentul celei clasice. Filatelia a rămas o ramură importantă doar pentru filatești și pentru pasionații de istorie.Chiar și astăzi, la un secol și jumătate de la înființare, Fabrica de Timbre funcționează, iar timbrele sunt vândute prin intermediul Poștei Române. Chiar dacă nu mai cunoaște anvergura de altădată, totuși Fabrica de Timbre se mândrește cu faptul că a fost printre primele din Europa și că cel mai scump timbru românesc vândut vreodată a primit nu mai puțin de 860.000 de euro la o licitație din Geneva.
Suntem siguri că și tu ai o colecție personală de timbre la care ții extrem de mult. De aceea, te invităm să vezi gamele noastre de clasoare pentru timbre, albume, folii, accesorii și aparate pentru colecția ta filatelică.